Invisalign ervaring – 7 maanden update

Invisalign beugel

7 maanden alweer… nu ik het zo optyp, voelt het echt nog helemaal niet zo lang geleden dat ik startte met de de Invisalign beugel. Toch zijn we inmiddels dus als ruim een half jaar en 19 bitjes verder. Ik ben nog steeds erg blij met de keuze voor deze beugel. Vooral omdat je er nauwelijks wat van ziet, maar ook omdat ik er maar heel weinig pijn van heb gehad.

Lees hier het verslag dat ik schreef over mijn eerste 3 maanden met Invisalign.

Soms wat vervelender met slapen

De enige momenten dat ik er wel eens last van heb zijn als ik net een nieuw bitje in heb. Dat zit dan natuurlijk best strak, waardoor ik wat meer druk op mijn tanden voel. En soms heb ik er ‘s-nachts last. Dat komt denk ik vooral doordat ik op mijn zij slaap. Dan geef je zelf ook druk op je tanden. Ik merk dat ik nu af en toe wat vaker op mijn rug ga liggen in de nacht, als op mijn zij slapen een vervelend gevoel aan mijn tanden geeft.

Stiekem toch een paar keer wat langer uit gedaan

Het maximaal 2 uur per dag uitdoen van de beugel voor eten en drinken is nog steeds goed te doen. We zijn in het najaar wel een paar dagen weggeweest naar hotels in Nederland. En natuurlijk hebben we dan bij het avondeten in het hotel wat langer getafeld. Dus toen heb ik de max 2 uur, wel een beetje overschreden. In totaal was dat maar 4 avonden. Dus dat valt heel erg mee. Wat dat betreft is het een geluk bij een ongeluk dat langere vakanties er door Corona nu niet in zitten. Anders zou ik hier toch iets slims op moeten verzinnen.

Gebroken bitjes en andere manier van uit doen

Het in- en uitdoen van de bitjes ging eigenlijk ook altijd heel gemakkelijk. Tot eind november. Toen is tot twee keer toe vlak tegen het einde van de draagperiode het onderste bitje ingescheurd. Omdat het tegen het einde van de draagperiode was en ik ze wel nog kon dragen, gaf de assistente van de orthodontist aan dat ik ze gewoon kon blijven doordragen.

Bij de eerst volgende controle heb ik het natuurlijk wel besproken en toen heb ik een andere manier aangeleerd om het onderste bitje uit te doen. Omdat mijn tanden heel erg dicht op elkaar en voor elkaar langs staan in de onderkaak, zit het bitje er heel strak omheen. Ik maakte eerste altijd het bitje aan de achterkant bij mijn kiezen los en kan het er dan meestal vrij gemakkelijk af pakken. Maar door de beugel zijn die tanden langzaam wat anders gaan staan, waardoor het bitje er een beetje achter bleef vastzitten als ik het in één keer op tilde. Ik haal het dus nu eerst kies voor kies, tand voor tand las van achteren naar voren. Dat is wat meer werk, maar sindsdien zijn de bitjes niet meer gescheurd.

Merk / zie ik er al wat van?

Na een half jaar staan mijn tanden onderin nog steeds heel erg scheef. Maar de orthodontist had ook aangegeven dat ik pas echt tegen het einde echt effect daarvan zou gaan zien. Er moet eerst een heleboel ruimte vrij komen door mijn hoektanden en voorste kiezen wat naar achteren te laten gaan. Bovenin zie ik al wel iets meer effect. Daar heb ik één buitenste voortand die wat scheef staat, dat is a een stuk minder en daar zie ik ook echt meer ruimte tussen de tanden en kiezen komen. Onderin begin ik dat de laatste weken ook voorzichtig een beetje te zien.

Maar ik ben er dus nog lang niet. Er zijn 51 bitjes gemaakt en ik ben nu bij bitje 19. Dus ik moet nog meer dan de helft. Dat betekent dat ik nog zeker een jaar of wat langer te gaan heb met de Invisalign beugels. Maar goed, de eerste 7 maanden zijn achteraf gezien eigenlijk best snel gegaan, dus dat zal allemaal wel loslopen. Ik houd jullie in elk geval over een aantal maanden weer op hoogte van mijn ervaringen met Invisalign.