Mondkapjes dragen, wat vind ik ervan?

Sinds een week geldt in Nederland een dringend advies om mondkapjes te gebruiken in openbare gebouwen. Ik heb zelf besloten hier wel gehoor aan te geven en draag dus tegenwoordig een mondkapje als ik naar een winkel of de supermarkt ga. Hoe bevalt dat?

Het went snel, maar je moet wel goed blijven opletten

Hiervoor had ik al één keer eerder een mondkapje gedragen, tijdens een afspraak bij de kapper. Dus ik wist al wel hoe het dragen fysiek zou voelen. In het begin voelt het even benauwd. Maar het went snel. Toch vind ik het nog wel soms een beetje ongemakkelijk voelen om een mondkapje te dragen, zeker als anderen mensen er geen dragen.

Toen ik vorige week donderdag even een paar snelle boodschappen bij de Action, Jumbo en de apotheek deed, heb ik ook netjes een mondkapje gedragen. En het viel al meteen op dat een stuk meer mensen er één op hadden, maar nog lang niet iedereen. Wat eigenlijk best raar is, want overal waar ik kwam droeg het personeel allemaal wel mondkapjes. Het is dan als klant, toch wel zo netjes om er ook één op te doen, zou ik denken. Een mondkapje draag je immers niet voor jezelf, maar om mensen om  je heen te beschermen. Je weet nooit honderd procent zeker of je het Corona-virus niet bij je draagt. Als je dan een mondkapje op hebt, bescherm je in elk geval zo goed mogelijk de mensen om je heen.

Ook ik vergeet het soms

Toch gaat het ook bij mij nog niet helemaal goed hoor. Na de boodschappen ging ik even tanken en toen ik naar binnenliep om af te rekenen, kwam ik erachter dat mijn mondkapje nog in de auto lag. Omdat er verder geen mensen binnen waren en de mevrouw achter de balie achter een scherm zit, heb ik dat maar even zo gelaten. Ik moet er dus echt nog beter op letten dat ik elke keer als ik naar een winkel of iets dergelijks loop vanuit de auto, dat ik ook echt een mondkapje op zet.

Het helpt als iedereen het doet

Ik was vorige week ook nog even in Eindhoven bij de Toko voor wat boodschappen. Hier komen natuurlijk veel mensen met een Aziatische achtergrond. Hier viel direct op dat bijna iedereen een mondkapje draagt. Ik dus ook. En het winkelen met een mondkapje voelt dan ook meteen een stuk minder ongemakkelijk, omdat gewoon iedereen het doet. Daarnaast vergeet je het ook minder snel als je wegloopt bij de auto, omdat iedereen op de parkeerplaats er ook één op heeft. 

Heel anders was het toen we begin vorige week een paar dagen in Vlissingen in Zeeland waren. Daar lijkt Corona bijna niet te bestaan. We gingen lunchen bij een restaurantje in het centrum en er werd niet eens gevraagd of we klachten hadden, er werden geen gegevens gevraagd en er was geen optie om je handen te ontsmetten. Ook stonden sommige tafeltjes echt te dicht bij elkaar. Mondkapjes zag je in de hele stad nauwelijks, alleen bij Belgische toeristen.

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik me daar nu juist weer heel ongemakkelijk bij voelde. De rest van de dagen in Vlissingen zijn we behalve de restaurants bij het hotel niet in openbare gebouwen geweest, dus ik heb er verder geen last meer van gehad. 

Als ik nu mijn ervaringen van de afgelopen weken zo op een rijtje zet, moet ik toch echt concluderen dat ik het fijner zou vinden als we gewoon een mondkapjesplicht hadden voor hele land. Natuurlijk vind ik verplichtingen niet fijn, maar het maakt alles wel een stuk duidelijker en het voelt zoveel prettiger en gemakkelijker als iedereen zich gewoon aan dezelfde regels houdt.

Toch nog even een ‘disclaimer’. Het lijkt nu misschien alsof ik heel vaak op pad ga, maar de afgelopen twee weken waren wel echt een uitzondering. Voor het eerst sinds eind maart zijn we er weer even thuis uit geweest (die paar dagen Vlissingen). Verder probeer ik het winkelen zoveel mogelijk te beperken en laten we onze boodschappen vooral thuisbezorgen.