Invisalign ervaring eerste 3 maanden

Invisalign beugel

Eind mei ben ik gestart met mijn Invisalign beugel. De ruimte in mijn mond is namelijk altijd al te klein geweest voor alle tanden. Vooral onderin betekent dat dat mijn voortanden best wel scheef staan en voor elkaar langs. Bovenin is het vooral één voortand die problemen oplevert, maar ook daar wilde ik eigenlijk toch wel eens vanaf. Op weg dus naar een nieuw, gaaf gebit.

Proces, hoe kwam ik bij Invisalign?

Een tijdje terug begon mijn tandarts over de mogelijkheid van een Invisalign beugel. Dit zijn een soort doorzichtige hoesjes die je over je tanden plaatst en die je elke 10 tot 14 dagen wisselt. Elk bitje duwt je tanden weer een klein beetje meer in goede richting. Omdat de bitjes doorzichtig zijn, zie je er bijna niets van dat je een beugel draagt. Daarnaast zou het minder pijnlijk moeten zijn dan een gewone beugel.

Dat leek mij dus wel wat. Ik had halverwege januari mijn eerste intakegesprek bij de orthodontist. In dat gesprek werden foto’s gemaakt en kon ik direct ‘happen’ voor de beugel. Uiteindelijk had ik begin maart de planbespreking. Daarna gooide Corona een beetje roet in het eten. Er moesten namelijk tanden getrokken worden bij de tandarts voor ik kon beginnen met de beugel. Door de Corona-maatregelen kon dat uiteindelijk pas halverwege mei. Een paar weken later startte ik met de beugel. Normaal gesproken gaat dit proces natuurlijk veel sneller.

Eerste indrukken van Invisalign beugel

In het begin vond ik het best spannend, want hoe zou het voelen zo’n beugel in mijn mond en zou het makkelijk gaan met in en uit doen? Dat viel allemaal eigenlijk heel erg mee. Ik las op internet dat mensen soms last hadden van scherpe randjes van de bitjes. Dat heb ik gelukkig helemaal niet. Het uit- en weer indoen was even wennen, maar ook dat ging al vrij snel heel gemakkelijk.

Eten met Invisalign

Het enige nadeel van Invisalign is dat het met eten en drinken echt veel zorgvuldigheid van je vraagt. Bij alles wat ik eet moet de beugel uit. Vervolgens moet ik na het eten mijn tanden poetsen en de beugel weer in doen. Omdat je de beugel het liefst minimaal 22 uur moet dragen, betekent dit dat lang tafelen er niet meer inzit. Verder probeer ik zoveel mogelijk het eten te beperken tot 3 maaltijden per dag. Heel af en toe mag ik ‘s-avonds in het weekend van mijzelf nog wat chips of iets anders lekkers, dus dan gaat de beugel nog extra keer uit. Maar dat zijn echt uitzonderingen.

Drinken met Invisalign

Qua drinken mag je eigenlijk alleen water en goed afgekoelde thee (van warme dranken kan de beugel gaan vervormen) drinken met de beugel in. Wel opletten dat je geen theesoorten kiest die je bitje verkleuren. Ik drink dus naast water alleen (verse) kruidenthee en sommige groene of witte thee varianten. Als je iets ander wilt drinken, moet de beugel uit en moet je daarna je tanden poetsen. Koffie drinken doe ik bijvoorbeeld alleen nog direct na het ontbijt en soms ‘s-avonds direct na het eten.

Frisdranken dronk ik al bijna nooit, maar dus helemaal niet meer. En alcohol drink ik ook niet meer. Als ik een bietje of een wijntje drink wil ik daar op mijn gemak van kunnen genieten en aangezien de beugel maximaal 2 uur per dag uit mag, is dat gewoon niet handig.

Wat dat betreft is het wel echt een voordeel dat ik volledig vanuit huis werk en dat we niet uit eten gaan in deze Corona-periode. Dat maakt het hele proces met de beugel rondom eten en drinken en het telkens tandenpoetsen een stuk gemakkelijker. Als de periode aanbreekt dat we wel weer buiten de deur gaan eten, zal dat best even wennen zijn.

Ervaring na plaatsen attachmenst

Vanaf bitje 4 (na 6 weken) kreeg ik attachments. Dit zijn een soort blokjes die op je tanden worden geplaats en die de beugel steviger op zijn plek houden. Het plaatsen van de attachments stelt niet zoveel voor. Ik had gedacht dat je daarna best goed zou zien dat ik een beugel draag, omdat je dan de blokjes ziet. Dat valt ook heel erg mee. Je ziet alleen als ik heel breed uit lach, de elastiekjes die ik nu draag. Maar als ik gewoon praat valt het helemaal niet zo op.

Vooral het uitdoen van de beugel was met de attachments een stuk lastiger. De beugel zit immers nu veel strakker op mijn tanden. Maar ook dat ging na een paar dagen gelukkig steeds gemakkelijker. Alleen als ik net een nieuw bitje in heb, wat dus weer wat strakker zit, is het uitdoen soms wat minder prettig.

Conclusie eerste ervaringen met Invisalign

Al met al ben ik heel erg tevreden en ben ik blij dat ik gekozen heb voor Invisalign. Dat je er bijna niets van ziet vind ik een groot voordeel. En de pijn valt ook reuze mee. Ik heb tot nu toe één keer echt pijn gehad en dat was de eerste ochtend nadat de attachments geplaatst waren en mijn bitje voor het eerst echt strak zat. Toen werd ik wel wakker met pijn aan mijn tanden. Verder moet je voor Invisalign dus wel wat discipline hebben met eten, drinken en poetsen. Voor mij is dat het tot nu toe nog ruimschoots waard.

Hoelang duurt het nog?

Omdat er best wel wat moet gebeuren qua verplaatsingen van de tanden, vooral onderin duurt de behandeling in totaal anderhalf jaar (volgens de orthodontist). Als ik echter kijk naar het aantal bitjes dat is gemaakt (51) en het feit dat ik ze om de 2 weken wissel, gok ik eerder op twee jaar. Dus daar ga ik stiekem maar vanuit en dan kan het eventueel nog meevallen. In de tussentijd zal ik met nog wat updates op dit blog jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen.