Microplastics in je badkamerartikelen?

Microplastics in badkamer artikelen

De laatste tijd kijk en lees ik steeds vaker over hoe vervuild onze leefomgeving eigenlijk is. Of het nu gaat om gif dat in Nederland op sommige plekken gewoon gestort kan worden in de bodem of in het water. Of om microplastics in ons lichaam en in het milieu. Ik vind het allemaal best wel zorgelijk, maar je kunt er zo weinig tegen doen als individu. Iets was ik wel zelf invloed op heb natuurlijk, zijn de drogisterij-artikelen die ik koop.

Afgelopen donderdag ging de uitzending van Keuringsdienst van Waarde over microplastics in cosmetica. Er kwam ook een app voorbij waarmee je zelf de ingrediëntenlijst van je badkamerartikelen kan scannen op microplastics. Die app heet Beat the Microbeat en is van de Plastic Soup Foundation.

Ik was gelijk enthousiast over de app, want fabrikanten maken de ingrediëntenlijsten van hun producten nu niet bepaald gemakkelijk leesbaar. Je moet hier een volleert chemist voor zijn, om alle termen te snappen die je voorbij zit komen.

Met de scanner in de hand de badkamer door

Dus ik ging met de app eens even lekker aan het scannen in de badkamer. Een tijdje geleden had ik douchegel gekocht bij Holland&Barrett, die ik speciaal had gekocht omdat die beter zou zijn voor het milieu. Gelukkig zaten daar volgens de app geen microplastics in. Hetzelfde geldt voor de milieuvriendelijke deadorants die ik onlangs heb gekocht. Wat die dingen betreft had ik dus gelukkig goede keuze gemaakt.

Dat in het doucheschuim van Rituals wel microplastics zaten en in de douchegeld van Dove vond ik niet zo heel verrassend. Ik was dan wel weer blij verrast dat in de body mists van Rituals geen microplastics zaten. Die kan ik dus met een gerust hart blijven gebruiken.

Microplastics in de tandpasta?!

Maar toen besloot ik om ook de tandpasta van Sensodyne eens te scannen. En die bevat dus wel verdachte ingrediënten. Daar schrok ik dus echt wel van. Want je stopt het toch elke dag in je mond. En zeker nu ik met mijn Invisalign beugel wel minimaal vier keer per dag mijn tanden poets, wil ik daar natuurlijk echt geen microplastics in hebben.

Dus ik ga nu maar heel snel op zoek naar een tandpasta zonder microplastics. Ik las op de website van de Plastic Soup Foundation in elk geval dat de merken Colgate en Elmex volledig zonder microplastics zouden moeten zijn. Dus ik denk dat ik daar maar eens naar ga kijken.