Waarom werken vrouwen niet?

Amanda - Lezen en schrijven

Een paar weken geleden stuitte ik in de NPO app op het programma ‘Waarom werken vrouwen niet?‘ van Liesbeth Staats. Ik had er de avond ervoor al wat reacties over voorbij zijn komen op Twitter (zowaar heel inhoudelijk) en ik was dus wel benieuwd. De centrale vraag in dit programma is waarom in Nederland nog steeds zoveel vrouwen niet, onbetaald of parttime werken.

Aan de ene kant komen mensen zoals Sander Schimmelpenninck aan het woord die vinden dat vrouwen meer fulttime zouden moeten werken en dat het vele parttime werken een beetje ‘verwend’ is.

En andere andere kant heb je natuurlijk de mensen die aangeven dat van vrouwen ook wordt verwacht dat zij de zorgtaken voor de kinderen en het huishouden op zich nemen.

Parttime werken, waarom eigenlijk niet?

Ik werk zelf nu sinds een jaar vier dagen in de week en ik heb geen kinderen, dus in de ogen van Schimmelpenninck zou ik een ‘parttime prinsesje’ zijn.

Ik denk dat we in deze discussie twee zaken uit elkaar moeten houden. Enerzijds heb je de gezinnen waar er nu eenmaal iemand voor de kinderen moet en wil zorgen. En dat hoeft niet per sé de vrouw te doen. Juist liever niet alleen de vrouw. Ik denk dat het het beste is als beide partners in elk geval één dag doordeweeks voor de kinderen zorgen. Voorop gesteld dat dit financieel haalbaar is. Maar bij stellen waarbij beide partners hoger zijn opgeleid en een goed salaris hebben, waar dit programma voornamelijk om draait, lijkt me dat echt de beste oplossing.

Anderzijds zijn er natuurlijk ook mensen die ervoor kiezen om minder te werken zonder dat ze kinderen hebben. Zoals ik dus heb gedaan. Ik heb de eerste acht jaar dat ik een baan had altijd full time gewerkt. maar ik merkte op een gegeven moment dat ik dit anders wilde. Ik wilde meer tijd voor mijn hobby’s (koken, bloggen, lezen). Hierdoor was vier dagen werken echt een mooie uitkomst. Ik merk ook dat ik hierdoor nu veel meer rust heb en een gelukkiger mens ben. Zowel privé als op het werk.

Op naar een betere werk-privébalans voor iedereen

Ik denk dat dit laatste ook iets is wat stiekem veel meer mensen zouden willen gewoon een extra dag voor ‘jezelf’ en een betere werk-privébalans. En dat moet gestimuleerd worden vind ik, zowel voor mannen als voor vrouwen. Daarom moeten we ons echt niet gek laten maken door mensen die beweren dat fulltime werken nodig is om carrière te maken of dat het slecht is voor de economie als we allemaal parttime werken. Dat is namelijk echt grote onzin. De systemen werken namelijk alleen maar zo, omdat we ooit onszelf hebben wijs gemaakt dat het zo moet. En waarom moet de economie eigenlijk elk jaar groeien? Ik heb er eigenlijk nooit echt een goed antwoord op gehoord of gelezen.

Omdat de systemen alleen maar zo werken omdat we er zelf ooit voor gekozen hebben als mensheid. Kunnen we het dus ook veranderen als we dat echt willen. We kunnen bijvoorbeeld gaan experimenteren met systemen die mensen de mogelijkheid bieden om een beter werk-privébalans te hebben en het hebben van een baan niet meer als hoogste goed te beschouwen. Denk aan proeven met een basisinkomen, structureel kortere werkwerken etc. Het kan als we het willen.

Iedereen moet op zijn of haar eigen manier een steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij. En of dat nu is door mantelzorg te verlenen, de kinderen op te voeden, vrijwilligerswerk te doen of een betaalde baan. Dat maakt allemaal niet uit.