Positief voorgelicht: plantaardige melk

Plantaardige melk

Plantaardige alternatieven voor melk. Ineens is er wel heel over te doen. NOS berichtte begin deze maand dat we minder koemelk, vla en toetjes zijn gaan kopen en dat plantaardige melkvarianten juist in de lift zitten. Vervolgens doken bijvoorbeeld Trouw en het Voedingscentrum er snel bovenop om aan te geven dat je moet ‘oppassen’ met plantaardige melk. En dat maakt me eerlijk gezegd een beetje boos.

Behalve dat het hypocriet is, want als het om schadelijke effecten en tekortkomingen van dierlijke producten gaat, hoor je er veel minder over. Maar veel belangrijker, ze helpen hier niemand mee. Want stel nu dat jij of je kind allergisch is voor koemelk of dat je gewoon twijfelt om om andere reden over te stappen op plantaardige alternatieven? Dan schrikken zulke berichten af en dat is helemaal nergens voor nodig. Het verhaal is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld en negatief.

Het positieve verhaal over plantaardige melk

Ik kies daarom voor om het verhaal om te draaien. Ik vertel je waarom plantaardige ‘melk’ wel een goede vervanger kan zijn voor koemelk. Het enige wat je moet doen is even goed op de verpakking kijken, maar dat is natuurlijk altijd een goed idee als je iets koopt wat je nog niet kent.

Kijk hierbij vooral naar:

  • De voedingswaarde: hoe hoog is het eitwitgehalte en bevat de drink niet teveel suikers. Ik kiest altijd de ongezoete varianten van Alpro. Die hebben helemaal geen suikers.
  • Toegevoegde vitamines en mineralen: aan veel dranken is calcium, ijzer en vitamine B12 toegevoegd. Je kunt deze ook uit bronnen in je voeding halen, maar ik vind het zelf een prettig idee als het gewoon is toegevoegd.

Plantaardige drinks en voedingswaarde

Vorig jaar onderzocht ik voor mijn andere blog, Keukenneusje.nl welke soort plantaardige melk je het beste kunt kiezen. Als je een vervanger voor koemelk zoekt, zijn je beste en meest voedzame varianten soja, amandel en haver.

Op veel punten zijn plantaardige varianten (behalve rijst- en kokosmelk) zelfs gezonder of voedzamer voor je dan koemelk. Ze bevatten namelijk veel minder verzadigde vetten. Soja- en amandeldrinks bevatten ook nog eens minder suikers dan koemelk. Tot slot komt sojamelk ook nog eens qua eiwitgehalte heel erg in de buurt.

Een mooie bonus! Plantaardige drinks bevatten vaak ook nog eens vezels! In koemelk vind je dat niet.

Maar plantaardige eiwitten zijn toch niet volledig?

Dit verhaal moet ik even goed uitleggen. De eiwitten die je nodig hebt, bouwt je lichaam op uit aminozuren. Hiervoor heeft je lichaam 22 verschillende soorten aminozuren (bouwstenen) nodig. 9 daarvan moet je via voeding binnenkrijgen. De rest maakt het lichaam zelf aan. Als de eiwitten die je via je voeding binnenkrijgt zoveel mogelijk op menselijke eiwitten lijken, kan je lichaam hier efficiënt en snel alle benodigde eiwitten mee maken. Moedermelk zou daarom de beste bron zijn en koemelk, de next best thing.

Maar soja en veel andere noten, peulvruchten, groentes en granen bevatten ook eiwitten. Als je gevarieerd eet en het liefst verschillende soorten eiwitbronnen in één maaltijd eet of drinkt, krijgt je lichaam dus ruimschoots voldoende eiwitten en alle benodigde aminozuren binnen. Je hoeft als je voor plantaardige melk kiest in plaats van koemelk dus echt niet bang te zijn dat je eiwitten tekort komt.

Zoals je ziet is het hele verhaal over plantaardige melk dus een stuk positiever en eenvoudiger dan je misschien dacht.