Boerenprotesten – Geef boeren duidelijkheid, geen valse hoop

De afgelopen weken stonden in het nieuws vooral in het teken van de boerenprotesten. Deze protesten staan me eerlijk gezegd enorm tegen. En het feit dat sommige boeren politici thuis opzoeken en geweld gebruiken helpt natuurlijk ook niet echt bij dat beeld. Natuurlijk snap ik ook dat de onzekerheid die er nu is voor veel boeren verschrikkelijk is, maar de boerenprotesten helpen daar niks bij. Zeker niet met de excessen die nu telkens het nieuws halen.

Goed dat het Kabinet niet terugkrabbelt

Wat dat betreft vind ik het ook heel goed dat de overheid nu niet terugkrabbelt. Er moet namelijk wel echt wat gebeuren om de stikproblematiek het hoofd te bieden en te zorgen dat er in Nederland weer voldoende gebouwd kan worden. Niks doen of de problemen ontkennen is gewoon geen optie. En daarin is eerlijk naar de boeren natuurlijk ook belangrijk: niet elke veehouder kan boer blijven. En degenen die wel doorkunnen, moeten voor een groot deel behoorlijk wat veranderen aan hun manier van boeren. Het moet duurzamer en met meer oog voor de natuur.

Maar er moet wel meer duidelijkheid en perspectief komen

We kunnen de overheid daarbij wel verwijten dat er niet genoeg duidelijkheid is gegeven over dat niet alleen de boeren moet bijdragen aan het oplossen van het stikstofprobleem. Ook het verkeer en verschillende industriële bedrijven stoten stikstof uit. Dat betekent dus bijvoorbeeld ook dat er gekeken moet worden naar de uitstoot van verkeer dat door of in de buurt van Natura-2000 gebieden rijdt. Maar veruit het grootste deel van de stikstofuitstoot komt uit de veehouderij, daar kunnen we helaas niet omheen.

Dus moet de overheid (in dit geval waarschijnlijk de provincies) ook zo snel mogelijk duidelijkheid gaan bieden aan individuele boeren. Mogen ze door? En zo ja, wat moeten ze veranderen en wat kunnen ze daarbij verwachten aan hulp vanuit de overheid? Voor degenen die moeten stoppen is duidelijkheid natuurlijk helemaal snel vereist. Over wanneer ze moeten stoppen en welke vergoeding ze krijgen van de overheid voor het uitkopen. Maar ook over welke hulp ze kunnen krijgen bij nieuwe huisvesting, het doorstarten op een andere plek of eventueel het vinden van ander werk.

Hoe verschrikkelijk dat allemaal ook is, we moeten zeker niet doen alsof het niet hoeft te gebeuren. Politieke partijen en grote agrarische bedrijven die de boeren wat anders willen laten geloven, zijn daarom ronduit gemeen bezig. Ze proberen boeren valse hoop te geven, terwijl vooral duidelijkheid nodig is. Dus als de overheid, zowel het Kabinet als de provincies, slim zijn, geven ze die duidelijkheid zo snel mogelijk. Zodat iedereen vooruit kan kijken en kan doen wat nodig is om verder te komen.