Terug naar het oude normaal? Liever niet!

Amanda - Lezen en schrijven

Vanaf deze week lijkt bijna alles weer te mogen. Mondkapjes zijn bijna nergens meer verplicht, zo ongeveer alles is weer open en naar kantoor gaan is ook weer steeds meer mogelijk. Ik hoor ook mensen die het hebben over dat het ‘oude normaal’ weer terugkomt. Maar is dat echt zo? En moeten we dat eigenlijk wel willen? De titel verraadt in elk geval mijn laatste antwoord al: ‘Nee, liever niet!’.

Maar laten we eerst beginnen met welke dingen ik wel gaat terug wil. Wat ik heb meest heb gemist, is de vrijheid om te kunnen reizen, uit eten te gaan en vrienden te bezoeken. Daar ben ik dus ook wel heel blij mee dat dat weer kan. Al ben ik voor nu nog wel voorzichtig. Ik wacht eerst even tot ik volledig gevaccineerd ben. Gelukkig duurt dat nog maar tot eind juli.

Mondkapjes

Toch zijn er ook dingen dingen die ik niet helemaal terug wil draaien. Bij de mondkapjes heb ik bijvoorbeeld een beetje een dubbel gevoel. In het begin vond ik het soms wat onwennig om ze te dragen, maar ik merkte de laatste tijd wel dat als ik bijvoorbeeld in een wachtkamer zat of in een restaurant om te wachten tot het afhaaleten klaar was, ik zo’n mondkapje toch ook wel een prettig idee vond. Zeker als je er met meer mensen zit. Dat geldt ook voor de supermarkt overigens. Ik twijfel dus ook nog wel of ik volledig afscheid ga nemen. Ik denk dat ik in elk geval in het begin gewoon het mondkapje nog op doe als ik op zulke plekken binnenkom en afhankelijk van de situatie bepaal ik dan wel of ik ‘m misschien toch af doen.

Thuisblijven als je ziek bent

Met het mondkapje komen we ook meteen op een punt waarmee ik niet terug wil naar het oude normaal. Namelijk hoe ga je om met de wereld om je heen als je zelf ziek bent? En dan heb ik het dus zeker niet alleen over Corona, maar eigenlijk over alles wat besmettelijk is, dus ook een griepje of verkoudheid. Wat mij betreft gaan we daar echt anders mee om vanaf nu. Ziek is ziek… Dus je gaat dan niet naar je werk (zeker niet als thuiswerken gewoon kan), en niet naar openbare ruimtes of bijeenkomsten met andere mensen. Het liefst ook niet als je partner of kinderen ziek zijn. En kan het echt niet anders? Houd dan in elk geval afstand en draag een mondkapje. In een land als Japan (en ook sommige andere Aziatische landen) is dat al jaren de norm en daar kunnen wij echt iets van leren. Daarbij we het afgelopen jaar niet voor niets bijna geen griep en veel minder verkoudheid gevallen gehad. We gingen namelijk niet naar kantoor, school of de kinderopvang of in overvolle treinen om daar elkaar lekker te kunnen ‘aansteken’.

Goede hygiëne

Verder is de Corona-tijd een periode waarin we ons meer bewust zijn geworden van goede hygiëne. Dat mag er van mij ook wel in blijven. Dus gewoon regelmatig je handen wassen. En hoesten en niezen doe je in je elleboog. Begroetingen met zoenen en handen schudden hoeven voor mij ook niet terug. Met Oud-en-Nieuw en verjaardagen hield ik de laatste jaren het zoenen al af, maar dat ga ik nu denk ik ook met handen schudden doen. Al zal dat best lastig zijn. Want ik heb nog niet echt een goed alternatief bedacht.

Thuiswerken

Ik realiseer me dat ik met een kantoorbaan hierin een luxepositie heb. Er zijn natuurlijk ook banen waarin thuiswerken veel lastiger of misschien zelfs helemaal niet mogelijk is. Maar ik denk dat voor iedereen die in deze Corona-periode heeft gemerkt dat thuiswerken prima kan, het goed is om dit ook hierna aan te blijven houden. Dus gewoon elke week een paar dagen op kantoor en een paar dagen thuis. Als ik naar mij zelf kijk, ben ik thuis veel gefocuster, productiever en minder gestresst dan op kantoor. Ik ben nu bijna anderhalf jaar nauwelijks op kantoor geweest en ik heb het eigenlijk niet gemist. Niet dat ik contact met mijn collega’s niet prettig vind, maar je krijgt er zoveel andere voordelen voor terug (denk ook aan geen reistijd, meer flexibiliteit in je werk-privé balans etc) dat het voor mij echt een zegen was. Weer terug naar kantoor gaan zal voor mij dan ook best wel wennen zijn. Ik ben heel benieuwd hoe me dat gaat bevallen.

Mensenmassa’s

Ook hierin is mijn mening zeker niet representatief voor iedereen gok ik. Ik ben namelijk best wel introvert. Dus grote mensenmassa’s zijn voor mij nooit een plezier geweest. Maar ik merk dat ik nu er ruim anderhalf jaar lang helemaal niet meer mee geconfronteerd ben, ik het nog minder prettig vindt. Ik woon in een dorp, dus ik heb echt de afgelopen maanden nauwelijks momenten gehad dat ik op drukke plekken was. Eén keer maakte ik het mee, toen we in het centrum van Eindhoven eten gingen afhalen. Dat was vorig jaar zomer. Het was die dag ook behoorlijk warm, de terrassen waren open en er waren dus veel mensen in het centrum. Toen ik vanaf de auto naar het restaurant liep, bekroop me echt een heel onaangenaam gevoel. De combinatie, van drukte, herrie en warmte was ineens iets wat ik helemaal niet mee prettig vond, terwijl ik daar vroeger nooit bij stil had gestaan. Wat mij betreft hoeven megagrote mensenmassa’s dan ook in de toekomst niet meer per sé. Natuurlijk zal het soms wel voorkomen, maar als ik de mogelijkheid heb om iets op een rustiger moment te doen of voor een kleinschaliger alternatief te kiezen, zal ik dat denk ik zeker doen.

Al met al zijn er dus toch best wat dingen waarvan ik hoop dat we hier in de Corona-tijd met zijn allen wat van geleerd hebben en dus ook in de toekomst dingen veranderen in ons leven. De tijd zal het leren of het ook echt gebeurt. Maar gelukkig verandert de wereld voortdurend. Dus het is ook echt een illusie om te denken dat alles weer helemaal wordt zoals het ooit was. En gelukkig maar. Want dat we kunnen veranderen, betekent ook dat we kunnen leren en dingen kunnen verbeteren. Hopelijk komen we dus ook allemaal beter en vernieuwd uit deze Corona-tijd.