Invisalign – Ervaring na ruim 1 jaar

Invisalign beugel

Eind mei 2020 kreeg ik mijn Invisalign beugel. Inmiddels zijn we al meer dan een jaar en 36 bitjes verder. Dat klinkt als een flinke periode en dat is het natuurlijk ook. Toch voelt het niet zo. Het gaat eigenlijk allemaal best snel. Ik begin nu ook echt te zien dat mijn voortanden boven- en onder steeds meer recht staan. Dat dat zo lang duurde, komt doordat er eerst overal de tweede kies van voren is getrokken. De eerste kiezen en de hoektanden moesten dus eerst gaan opschuiven en ruimte maken voor de voortanden. In mijn bovenkaak ging het op zich redelijk snel, maar onder stonden mijn voortanden echt heel dicht op en voor elkaar. Daar zie ik dus echt pas de laatste weken grote verbeteringen.

Maar ik ben zeker niet ontevreden. Dat met zoiets als Invisalign bitjes, dus zonder al teveel kracht en geweld op de tanden dit resultaat te bereiken is, vind ik echt heel mooi. Eén van de redenen dat ik voor Invisalign koos, behalve dat het natuurlijk minder zichtbaar is, is dat de verplaatsing van de tanden en de druk erop heel geleidelijk wordt aangepast. Bij bijvoorbeeld een plaatjesbeugel kan na het aandraaien van de slotjes het echt flink pijn doen. Dat heb je met Invisalign helemaal niet. Ik heb natuurlijk wel wat gevoeld en vooral ‘s-ochtends na een hele nacht slapen kan het soms wel vervelend en pijnlijk voelen, maar dat valt allemaal nog best mee.

Invisalign beugel in Corona-tijd

Verder heb ik ook een beetje ‘geluk’ gehad dat de beugelperiode voor mij grotendeels in de Corona-tijd viel. Het volledig thuiswerken en niet uit eten kunnen enzo zorgde ervoor dat ik eigenlijk weinig problemen heb gehad met de beugel uit moeten doen tijdens het eten en het tandenpoetsen daarna. Vorig jaar heb ik één keer geluncht in een restaurant en merkte ik meteen hoe onhandig het kan zijn om een krappe toilet met nauwelijks ruimte bij de wasbak om je beugel uit- en weer in te doen. Daarnaast vinden ik tandenpoetsen in een openbaar toilet ook niet zo’n fijn idee. Dus wat dat betreft was het echt heel handig dat ik dat eigenlijk nooit heb gehoeven.

Geen elastiekjes meer

Heb ik sinds mijn laatste update nog echt heel veel nieuws te vertellen? Nee, dat valt denk ik wel mee. Sinds een paar weken draag ik de elastiekjes alleen nog maar ‘s-nachts. Dat is wel even wennen, want nu moet ik er voor het slapen gaan wel aan denken om ze in te doen. Voor de zekerheid heb ik dus ook een zakje elastiekjes op mijn nachtkastje liggen. Als ik ze dan in de badkamer vergeet in te doen, hoef ik niet weer helemaal uit bed. Gelukkig heb ik van dat zakje nog maar één keer gebruik hoeven maken. Dus het went eigenlijk ook wel weer heel snel.

Hoe lang moet ik nog?

Er zijn voor mij in totaal 51 bitjes gemaakt en ik ben nu bij bitje 36. Even er vanuit gaande dat ik ze allemaal 10 dagen draag (net als ik nu doe), duurt het dus nog iets minder dan 160 dagen. Ongeveer 5 maanden dus. Dat betekent dat ik tegen het einde van dit jaar klaar ben. Hopelijk vliegt die tijd weer net zo snel voorbij als de rest. Maar met de versoepelingen gok ik erop dat ik tegen die tijd ook wel weer regelmatig naar kantoor ga en af en toe uit eten ga. Dus ik zal jullie zeker op de hoogte houden tegen die tijd over hoe dat bevalt met een Invisalign beugel. En natuurlijk zal ik bij de allerlaatste post over de Invisalign beugel, als ik helemaal klaar ben, een voor- en na foto plaatsen.