Gezond online boodschappen doen via de app, wat kan beter?

Online boodschappen doen

Gezonde keuzes maken in je boodschappen app. Het valt allemaal niet mee, merk ik steeds vaker. Als ik een kant-en-klaar product koop, zoals een vleesvervanger, saus of ontbijtgranen, probeer ik altijd het gezondste (of minst ongezonde) alternatief uit te zoeken. Dat is bij online boodschappen doen via een app veel lastiger dan wanneer je in de supermarkt staat en producten uit de schappen kunt pakken om de ingrediënten en voedingswaarde te bekijken. Wat zou er beter kunnen om gezond online boodschappen doen gemakkelijker te maken?

1. Maak producten beter vergelijkbaar

Eén ding wat ik heel fijn zou vinden is als je in de boodschappen app meerdere producten naast elkaar kunt vergelijken op voedingswaardes. Of als je bijvoorbeeld kunt filteren op grenswaardes. Bijvoorbeeld dat producten niet meer dan x gram of procent zout mogen bevatten.

Producten vergelijken is een app best lastig, omdat je steeds elk product één voor één moet aanklikken en dan de waardes moet onthouden. Je kunt niet gemakkelijk twee of meer producten naast elkaar houden.

2. Zorg voor goed werkende zoek – en filteropties

Daarnaast zou de zoekfunctie dan natuurlijk ook goed moeten werken. Ik merk regelmatig dat wanneer ik iets opzoek in de Jumbo app (en in mindere mate bij Appie van Albert Heijn) dat ik lang niet alles te zien krijg. Zelfs niet als ik via de categorieën en subcategorieën naar een productsoort toega. Of als ik de filteroptie ‘zonder zout’ gebruik dat ik lang niet alle producten zie die beschikbaar zijn. Kortom, er klopt eigenlijk weinig van. En dat maakt goed keuzes maken behoorlijk lastig.

3. Een persoonlijk eetprofiel om producten tegen te controleren

Verder zitten in veel producten ingrediënten die je echt niet zou verwachten. Denk aan melk in pure chocolade of in bouillonblokjes. Ik zou online ook graag een label systeem willen, zoals de vegan labels die Albert Heijn in de supermarkt gebruikt bij producten. Zodat je in één oogopslag kunt zien welke producten aan jouw eetwensen of dieet voldoen.

Daarom zou ik bij een online account in een app eetallergieën of dieetwensen willen kunnen toevoegen aan je profiel en dat als je dan een product toevoegt aan je winkelwagentje dat niet voldoet aan die wensen, dat je dan een waarschuwing krijgt.

We leven in een slimme, digitale samenleving, dus deze dingen zouden allemaal mogelijk moeten zijn, lijkt mij.

Gezonde online boodschappen doen – Wat kun je het beste kopen?

Tot slot nog een paar tips voor producten die je het beste kunt kopen als je zo goed gezond mogelijk je (online) boodschappen wilt doen.

  • Zoveel mogelijk vers (groente en fruit)
  • Diepvriesgroentes en fruit
  • Volkoren broodproducten
  • Volkoren pasta
  • Zilvervliesrijst / zilvervliesrijst noedels
  • Groente gebaseerde, rijst, pasta en noedels
  • Noten (ongezouten)
  • Ongezoete soja- ,amandel- of havermelk

Bij eigenlijk alle andere producten is het even goed opletten geblazen of er geen rare ingrediënten in zitten. Let vooral op zout, suiker, dierlijke producten en verzadigde vetten. Daarvan wil je zo min mogelijk in je producten.