Hoe ik weer meer tijd vond om te lezen en schrijven

Amanda bij boekenkast

Zoveel hobby’s, zo weinig tijd. Je kent het wel… Zeker met alle extra verleiding op de smartphone, Netflix (en andere streamingdiensten) etc.. Ben je stiekem veel tijd kwijt aan onbewust scrollen en bingewatchen. Ik stond er nooit zo bij stil, maar de aflopen jaren was ik steeds minder gaan boeken gaan lezen. Ik nam er gewoon de tijd niet meer voor.

Stap 1 – Een vast moment op de dag

Dat moest anders, vond ik. En de belangrijkste stap was natuurlijk om er gewoon weer mee te beginnen. Elke avond een minimaal een uurtje lezen, daar begon het mee eind 2018. En dat viel niet altijd mee. Soms was ik gewoon moe na een hele dag werken en werd die televisie toch wel weer verleidelijk. Dus ik heb me er heus niet elke dag meteen aan gehouden. Maar uiteindelijke lukt het steeds beter. Dat was dus de eerste stap een vast moment van de dag ervoor nemen.

Uiteindelijk las ik op deze manier steeds meer en vaker en las ik sinds tijdens weer enkele boeken per jaar. Ook merkte ik dat ik steeds minder behoefte kreeg om te Netflixen. Ik volg heel soms nog een serie. Maar ik merk ook dat ik nieuwe series of seizoenen vaak wel op mijn lijst zet, maar ik er uiteindelijk nooit aan begin.

Wat ook jammer is, maar als ik heel eerlijk ben tegenover mijzelf heb ik dan liever dat ik wat meer lees in plaats van dat ik al die series kijk. Natuurlijk is dat voor iedereen anders. Er zijn ook mensen die juist veel liever series of films kijken dan boeken, mijn vriend bijvoorbeeld :-)… Alhoewel die de laatste tijd juist veel meer gamet ‘s-avonds.

Stap 2 – Minder social media en nieuws

Een volgende stap in dit proces kwam, toen ik dit artikel las op De Correspondent over het boek Het Nieuwsdieet van Rolf Dobelli. Hij beschrijft hoe hij is gestopt met nieuws consumeren en juist meer tijd is gaan nemen om zich in achtergronden te verdiepen en boeken te lezen.

De belangrijkste stappen die ik hier voor mijzelf uithaalde:

  • Ik heb social media en nieuws apps bijna allemaal verwijderd van mijn smartphone (alleen Instagram staat er nog op, daar kan ik moeilijk afscheid van nemen haha)
  • Af en toe een studieboek lezen. Daar ben ik mee begonnen nu we in de Corona-tijd zoveel thuis zitten. Ik merkte namelijk dat ik op Keukenneusje.nl steeds meer schreef over gezond eten. Maar echte gedegen kennis hierover miste ik voor mijn gevoel nog. Dus ben ik enkele studieboeken hierover gaan lezen, zoals je ziet op mijn leeslijst.

Ik was eerst wel een beetje huiverig om nieuwsapps en social media te verwijderen. Ik gebruikte ze namelijk ook voor mijn werk en voor Keukenneusje.nl. Maar uiteindelijk mis ik het niet. Nieuws volgen voor mij werk, doe ik nu voornamelijk op mijn werk laptop, dus als ik ook echt aan het werk ben. En social media voor Keukenneusje houd ik bij als ik voor dat blog achter mijn pc kruip. Zo hebben deze bezigheden een beter plek in mijn tijd gekregen.

Daarnaast merk ik ook dat ik veel minder vaak met mijn telefoon in mijn hadden zit om door nieuws of social media te scrollen als ik op de bank zit. Wat echt een goed iets is. Natuurlijk lees ik nog wel eens nieuws en bezoek ik nog wel eens een nieuwssite, maar dat doe ik nu veel bewuster op de momenten dat ik daar behoefte aan heb.

Af en toe een studieboek

Verder heb ik me nog iets uit dit artikel ter harte genomen: af en toe een studieboek lezen om jezelf zo nieuwe dingen te leren. Hier ben ik dit jaar ook mee beginnen. Ik heb twee boeken gekocht over voeding, eentje die gebruikt wordt bij diverse hbo-opleidingen over voeding en een boek over metabolisme en voeding dat gebruikt wordt bij medische studies. Dat laatste boek is soms best wel pittig, maar door vol te houden en soms stukken opnieuw te lezen, is het nu goed te doen. En daar ben ik dus best een beetje trots op.

Stap 3 – Lezen en bloggen in het weekend

Daarnaast ben ik in het najaar van 2019 in plaats van 5 nog maar 4 dagen gaan werken in de week. Wat natuurlijk een enorme luxe is dat dat kan. En ik merkte direct dat het me veel meer rust gaf. Omdat ik nu in plaats van twee, drie dagen heb voor alle dingen die ik normaal in het weekend deed, gebruik ik de bonustijd om lekker te lezen, uitgebreid te koken en natuurlijk om te bloggen.

Met deze drie stappen heb ik vooral gewonnen dat ik meer controle heb genomen over mijn vrije tijd. Ik beslis nu bewuster hoe ik die tijd besteed en wanneer ik wat doe. En welke hobby of bezigheid het ook is waar je meer tijd aan zou willen besteden, ik kan je alle drie deze stappen van harte aanraden.