Minder plastic afval – Struggles en tips

Minder plastic afval

Plastic afval. Dat het een groot probleem is, weet eigenlijk iedereen wel. Zeker als je weer eens geconfronteerd wordt met beelden van de plasticsoep in onze oceanen. Ook ik produceer nog steeds teveel plastic afval, vind ik zelf. En ook scheiden wij netjes ons afval, dat is zeker geen garantie dat al het plastic gerecycled wordt, leerde ik van televisieprogramma De Monitor. Daarom probeer ik me er wel van bewust van te zijn en zo in kleine stapjes steeds minder plastic afval te hebben. In dit artikel lees je wat ik tot nu toe heb gedaan en waar ik nog tegenaan loop.

Tips voor minder afval in de keuken

Een restje afgesneden komkommer of een halve paprika die over is? Het ging normaal altijd in plastic bewaarfolie in de koelkast. Maar dat is natuurlijk heel zonde, want folie verdwijnt telkens na één keer gebruiken bij het afval. Dus ging ik op zoek naar een alternatief en toen kwam ik Foodhuggers tegen. Deze siliconen hoesjes zijn heel handig in gebruik. Je kiest de juiste maat (voor komkommer kies ik meestal de kleinste) en die doe je om het aangesneden uiteinde. Zo blijft je groente lekker vers en knapperig en je kunt de hoesjes gewoon afwassen en hergebruiken.

Een ander superhandig alternatief voor iets wat normaal na één keer gebruiken weggegooid wordt, zijn siliconen bakmatten. Deze van het merk Dr. Oetker zijn mijn favoriet. Ik gebruik ze als ondergrond om broodjes te bakken in de oven of op de bakplaat bij het bakken van groentes. Ook als is het dan geen plastic afval, ik heb op deze manier bijna geen bakpapier meer nodig.

Drankjes voor onderweg? Gebruik je eigen fles of beker

Een andere aanschaf waar ik heel blij mee ben, zijn onze Doppers flessen. Het is een goed alternatief voor PET-flesjes om water in mee te nemen voor onderweg.

Daarnaast heb ik sinds een jaar ook een paar bamboe to go bekers voor koffie of thee. Deze kun je ook gebruiken bij veel koffietentjes om je koffie in te laten in plaats van in een to go beker. Bij De Kiosk op stations en Starbucks kreeg je zelfs korting als je je eigen beker gebruikt, maar door de Corona-epidemie mag je voorlopig je nu je eigen beker niet meer gebruiken.

We hebben trouwens sinds kort ook metalen rietjes gekocht waar een koker bij zit, zodat je de rietjes ook kunt meenemen voor onderweg. Maar die hebben we onderweg nog niet gebruikt door de actuele omstandigheden.

Minder afval tijdens boodschappen doen

Je kent het wel, de plastic zakjes in de supermarkt bij groente, fruit, verse broodjes etc. Wij hebben een tijdje geleden een aantal zakjes van biologisch katoen gekocht bij Jumbo. Het voordeel is dat je deze kunt hergebruiken. Dus ik neem ze gewoon elke keer mee als ik boodschappen ga doen en als ik groente, fruit of broodjes koop waar een zakje om moet, dan gebruik ik deze zakjes. Als ze vies zijn, was je ze gewoon weer uit.

Verder neem ik natuurlijk altijd mijn eigen boodschappen tassen mee. En ik heb in mijn handtas ook een opbouwbare tas, zodat als ik op een ander moment iets koop in een winkel, ik ook geen plastic tasje nodig heb.

Krijg of koop ik toch een keer een tasje in een winkel? Dan hergebruiken we die gewoon. Zodat deze in elk geval niet na één keer alweer bij het afval belandt.

Stuggles met plastic afval bij boodschappen laten bezorgen

De laatste maanden laten we onze boodschappen echter weer thuisbezorgen. Nadeel is wel dat je dan veel minder controle hebt over de hoeveelheid plastic. Het gaat dan voornamelijk om alle groente die standaard in plastic verpakt zit, maar soms zitten dingen nu toch ook weer in de extra plastic zakjes verpakt. Dat vind ik wel echt heel jammer.

Verder worden de boodschappen in kratten en plastic zakken geleverd. Bij Jumbo zit er statiegeld op deze zakken en kun je ze gewoon weer terug inleveren bij de bezorger. Bij Albert Heijn betaal je ook voor deze zakken, maar je kunt ze niet inleveren en ze weigeren is ook geen optie. Alleen daarom al heeft de Jumbo bij mij echt een streepje voor op Albert Heijn.

Meer tips?

Dit zijn de belangrijkste terreinen waarop ik tot nu heb geprobeerd die hoeveelheid plastic afval te beperken. In de toekomst komen hier misschien nog wel zaken bij, zo vind ik het eigenlijk toch ook wel zonde hoeveel plastic verpakkingen we gebruiken voor beautyproducten. Ik ben tot nu toe alleen nog nog niet overgestapt naar verpakking loze alternatieven, zoals shampoobars. Maar wie weet dat dit in de toekomst nog komt.